středa 25. ledna 2012

Profesní záložky - krok ke snadnějšímu hledání práce na webu

S přibývajícím počtem nabídek práce na našem portálu JobMaster (http://www.jobmaster.cz/index.php) bylo jasné, že najít tu pravou pozici bude pro čtenáře těžší a těžší. Co inzerent, to jiný styl, o odchylkách v názvosloví ani nemluvě... Tématické rubriky (například: "Administrativní profese") nikdy nebudou dostatečně "jemné", aby podchytily nejrůznější nuance. Jejich počet není možné neúměrně zvyšovat, protože konečným výsledkem by bylo zdlouhavější vyhledávání a horší orientace pro čtenáře. Co s tím tedy ? Vylepšit fulltext, tedy hledání nabídek podle obsahu ? To je samozřejmě dostatečně "jemné", robustní a přesné, ale bohužel to vždy diskvalifikuje nabídky, které jsou otextovány trochu "jinak".
Zvolili jsme tedy kompromis - "profesní záložky".
Co to vlastně je ? Je to de facto předvolba pro nejvíce frekventovaná hledání. Příklad: profesní záložka "účetní" v sobě zahrnuje všechny nabídky, které v sobě slovo "účetní" nějak (rozumně) obsahují. Výhodou profesní záložky je hlavně to, že se tvoří offline, takže pokud ji čtenář použije, už se nic nehledá, výsledek je již hotový. Přidat profesní záložku je relativně snadné - rozhodně výrazně jednodušší, než přidat novou profesní rubriku (a tím defacto modifikovat ty již existující). Přidání nové profesní záložky může reagovat na chování čtenářů - tedy co aktuálně hledají (co chybí, a co by chtěli najít).
Obsah vlastní profesní záložky je rozčleněn podle regionů, a v nich seřazen abecedně - orientace je tedy velmi přehledná - viz například profesní záložka "účetní" zde: http://www.jobmaster.cz/nabidky-prace-pro-ucetni.php
Profesní záložky jsou novou entitou - na zhodnocení jejich přínosu zatím čekáme. Návštěvníkům JobMasteru, kteří si k nim najdou cestu, pomohou rychle a elegantně dohledat aktuální nabídky práce podle jejich zájmu. A na jejich názory a praktické zkušenosti se velmi těšíme.
A jaký je Váš názor ?

Žádné komentáře:

Okomentovat